Wat vinden salarisadministrateurs van thuiswerken?
Maar liefst 249 salarisadministrateurs namen deel aan ons onderzoek voor salarisadministrateurs. Met vragen over thuiswerken hoopte we inzicht te krijgen in hoe salarisadministrateurs thuiswerken ervaren, of thuiswerken de norm wordt binnen de salarisadministratie en hoopte we te ontdekken of bij vacatures de optie om thuis te werken meespeelt bij de overwegingen van een salarisadministrateur om te solliciteren.
De resultaten
Thuiswerken is voor veel salarisadministrateurs nog relatief nieuw. De coronaperiode heeft veel veranderd. Waar 77% van de deelnemers aan het onderzoek voor corona niet vanuit huis werkte heeft tijdens de pandemie maar liefst 95% van de salarisadministrateurs thuis gewerkt.
De coronaperiode lijkt de manier van werken van een salarisadministrateur voorgoed veranderd te hebben. Maar liefst 85% werkt nu nog steeds vanuit huis, terwijl slechts 23% dat dus voor corona deed.
Voor- en nadelen
We vroegen de salarisadministrateurs in het onderzoek aan te geven wat volgens hen de grootste voordelen zijn van thuiswerken. Op een rijtje:
- Minder reistijd 85%
- Ik krijg meer gedaan thuis 67%
- Ik kan mij beter concentreren 60%
- Betere werk-privébalans 60%
- Mijn eigen tijd indelen 46%
- De mogelijkheid om tussendoor huishoudelijke taken uit te voeren 39%
- Meer tijd kunnen doorbrengen met mijn naasten 24%
- Minder controle van mijn werkgever 4%
Maar natuurlijk zijn er ook nadelen te noemen. De grootste nadelen voor salarisadministrateurs op een rijtje:
- Gebrek aan sociaal contact 73%
- Minder effectieve samenwerking met collega’s 60%
- Minder beweging op een dag 44%
- Werk en privé scheiden is moeilijker 39%
- Geen goede werkplek 20%
- De kosten van thuiswerken 14%
- Ik mis de reistijd om tot rust te komen 9%
- Ik kan me minder goed concentreren 8%
Pretje
Maar hoe is dan het algemene gevoel bij thuiswerken? Vindt de salarisadministrateur dit prettig, of werken zij toch liever vanuit kantoor?
Van alle salarisadministrateurs die deelnamen van het onderzoek vindt maar liefst 86% het prettig om vanuit huis te werken.
Er zijn wel een aantal voorwaarden om thuiswerken tot een succes te maken. We vroegen de deelnemers aan het onderzoek aan te geven wat de belangrijkste voorwaarden zijn:
- Een goede thuiswerkplek 67%
- De mogelijkheid om ook op kantoor te kunnen werken 66%
- Thuiswerkvergoeding 23%
- Geen voorwaarden 14%
Een groot deel van de salarisadministrateurs geeft dus aan dat de mogelijkheid om ook op kantoor te kunnen werken een belangrijke is. We stelde de vraag wat de verhouding thuiswerken versus werken op kantoor zou moeten zijn. De resultaten laten zien dat salarisadministrateurs het liefst gemiddeld 52% van hun werkweek vanuit huis werken.
Opvallend detail: zelfs de deelnemers die minder dan 1 jaar voor een organisatie werken, en dus tijdens de coronaperiode gestart zijn met een nieuwe baan, geven aan dat ze het prettig vinden om uit huis te werken. Maar liefst 91% van deze groep ‘nieuwe werknemers’ geeft aan thuiswerken prettig te vinden.
Over het algemeen zijn er geen significante verschillen te vinden in de antwoorden van mensen met en zonder kinderen. Beide groepen waarderen thuiswerken nagenoeg op dezelfde manier.
Solliciteren
Als thuiswerken zo belangrijk is voor salarisadministrateurs, hoe zien zij dit dan als zij op zoek gaan naar een nieuwe baan? Maar liefst 86% zegt bij de zoektocht naar een nieuwe baan te gaan letten op de mogelijkheid om vanuit huis te werken. Voor 39% van de deelnemende salarisadministrateurs is dit zelfs een eis geworden. 8% werkt nog steeds liever vanaf kantoor.
En maar liefst 55% zegt dat een vacature af zou vallen op het moment dat thuiswerken niet mogelijk is.
Interessant detail: bij de deelnemers aan het onderzoek met een leeftijd tot 30 jaar let 100% van de deelnemers op de mogelijkheid om thuis te werken als zij op zoek gaan naar een nieuwe baan. En maar liefst 90% van de deelnemers tot 30 jaar zegt dat een vacature afvalt op het moment dat thuiswerken niet mogelijk is.
We vroegen deelnemers tot slot nog wat het volgens hen over een werkgever zegt als thuiswerken mogelijk is. De antwoorden op een rijtje:
- Dat de werkgever goed luistert naar de behoeften van de medewerkers 67%
- Dat het een flexibele werkgever is 62%
- Dat je door je werkgever serieus genomen wordt 49%
Ook werden door veel salarisadministrateurs nog de woorden ‘vertrouwen’ en ‘verantwoordelijkheid’ toegevoegd.
Bovenstaande resultaten zullen we gebruiken om de vacatures te optimaliseren en mee te nemen in de communicatie naar werkgevers, om banen binnen de salarisadministratie beter te laten aansluiten op de behoefte van salarisadministrateurs.
Ben je benieuwd naar de onze huidige vacatures? Ga naar de vacaturepagina en bekijk alle salarisadministratie vacatures!