Accountancy een opstap naar corporate salarisadministratie?
Zien startende salarisadministrateurs werken bij een accountantskantoor als een opstap naar een intern salaristeam bij een grote organisatie?
Binnen de salarisadministratie zijn er grofweg twee mogelijkheden: intern werken binnen een organisatie, of bij een accountants-/administratiekantoor.
Een van de trends die ik constant voorbij zie komen is dat de uitstroom van ervaren salarisadministrateurs uit de accountancy richting een intern salaristeam enorm groot is. Natuurlijk is het afhankelijk van de persoon en interesses of en wanneer deze overstap gemaakt wordt, maar interessant genoeg zie je deze stap andersom een stuk minder vaak voorkomen.
Kan het zijn dat salarisadministrateurs de accountancy zien als een opstap naar een rol binnen een corporate omgeving? Of zijn ze simpelweg het uren schrijven zat?
Accountantskantoor voor starter heel interessant
Voor een beginnend salarisadministrateur is een accountantskantoor heel interessant. Via één werkgever kom je in aanraking met verschillende klanten, vormen van verloning, cao’s en systemen. Je leert snel hoe zaken geregeld zijn binnen verschillende soorten organisaties. Maar een nadeel hiervan is dat je continu bezig bent met het hooghouden van balletjes, in een dynamische en hectische omgeving, waarin iedere klant iets van je wilt.
Gelukkig komt hierbij kijken dat er in dit soort kantoren vaak meerdere collega’s binnen een team werkzaam zijn, die gezamenlijk werken aan hetzelfde doel. Je kunt dus echt met elkaar sparren en van elkaar leren. Erg interessant dus voor een startende salarisadministrateur.
Meerdere klanten én uren schrijven
Hiertegenover staat wel dat er bij een accountantskantoor een stuk meer afstand bestaat tot de klant voor wie je de verloning doet. Dit komt voornamelijk doordat je over het algemeen meerdere klanten tegelijk hebt, en er vaak geen tijd en ruimte is om echt de aandacht te nemen voor een klant; hiervoor zijn de deadlines simpelweg te strak.
Ieder uur moet worden geschreven, en uiteraard verantwoord. Ruimte voor het herinrichten van een systeem, implementeren van software of het optimaliseren van processen is er vaak niet, omdat dit te duur is voor de klant.
Tijd voor andere zaken dan verloning
Werk je als salarisadministrateur binnen een grote organisatie, dan is hier een stuk meer ruimte voor. Elke maand is het aantal loonstroken die verwerkt moeten worden zo goed als hetzelfde. Je maakt je snel eigen met alle details van de cao’s waarmee gewerkt wordt, waardoor je tijd over hebt om je bezig te houden met andere zaken rondom de salarisadministratie.
De salarisadministratiefuncties binnen een organisatie zijn hierdoor vaak uitgebreider, en is er meer ruimte voor procesoptimalisatie, HR-werkzaamheden en het geven van advies. Je bent echt een onderdeel van het bedrijf waarvoor je werkt. Hierdoor kun je niet alleen in, maar ook aan het bedrijf werken.
Waarom die overstap?
Beide stromingen zijn qua werkzaamheden erg verschillend van elkaar. Ondanks dat het in theorie dezelfde functie is, is dit in de praktijk niet het geval. Toch maken momenteel veel salarisadministrateurs de stap uit de accountancy naar intern werken bij een organisatie. Hier hebben zij het gevoel meer te kunnen opbouwen en te ontwikkelen, zowel persoonlijk als voor het bedrijf waarin ze werkzaam zijn.
Ik ben benieuwd naar jouw mening! Zijn er nog andere redenen om die overstap te maken? Is accountancy echt interessanter voor een starter dan voor iemand die al jaren verloningen verwerkt? En hoe gaat deze uitstroom effect hebben op de markt van salarisadministratie?
Eva Boschman is recruiter salarisadministratie bij Strictly People. Ben je benieuwd naar de onze huidige vacatures? Ga naar de vacaturepagina en bekijk alle salarisadministratie vacatures! Liever vrijblijvend kennis maken en gezellig een kopje koffie komen drinken? Stuur Eva een berichtje via Whatsapp of stuur een mail naar eva@strictlypeople.nl.